Julgodis
Köpte ett nummer av "Mat Magasinet" men Julspecial o fick upp ögonen för receptet Praliner med mjuk apelsinkola som jag tyckte lät grymt gott. Så jag bestämde mig för att åka ut till mina föräldrar o där satte jag o mamma igång med att försöka oss på att göra dessa. Men det var ett jäkla jobb med att fylla formarna med choklad på insidan utan att söla ner formen på utsidan eller rent av tappa dom i den smälta chokladen. När väl det steget var gjort skulle kolan ner i formen också utan att kladda ner det för mycket.. Vi konstaterade att det var en utmaning o ett terapiarbete utan dess like o svor på att aldrig göra om dom. Sen var det dags att stänga igen pralinen med mera smält chocklad. Tillslut var det dags att smaka på dom o dom var ljuvliga..smälte i munnen. Kan säga att jag redan gjort dom mer än en gång... är ju inte sämre än att man kan ändra sig :)



Här här vi fyllt formarna med smält choklad o låtit det stelna o kokat apelsinkolan som vi sedan ska fylla formarna med



Här har vi fyllt en del formar med kolan o här under har vi kommit så långt att vi börjat stänga pralinerna med ett lager choklad på toppen o sen ska dom bara stelna så vi kan få provsmaka dom


Praliner med Mjuk Apelsinkola
Ca 30 st
Tid : ca 45 minuter, för en ovan tar det längre tid
Lite pyssliga att göra, men det du lägger ner i tid o tålamod kommer du få igen när du smakar på dom
175 g mörk choklad
till Apelsinkolafyllningen
1 dl vispgrädde
1/2 dl ljus sirap
1 dl socker
1 1/2 tsk finrivet apelsinskal
formar
ischokladformar
Gör så här :
1. Smält chokladen i vattenbad på spisen eller i mikrovågsugn. Läs på chokladförpackningen om hur göra.
2. Skeda smält choklad i formarna allt eftersom o töm ur dom så den överflödiga chokladen rinner ur så bara botten o väggar är klädda med chokladen. Ställ formarna svalt så chokladen stelnar.
3. Mät upp vispgrädde, sirap o socker i en kastrull. Värm upp under omrörning o låt därefter smeten koka i 8-10 minuter. Prova att den är färdigkokt genom att doppa en tesked i smeten, ställ i ett glas med kallt vatten, konsistensen på den kalla kolan ska vara mjuk nästan segt rinnande. Har man termometer bör smeten hålla 120 grader.
4. Dra kastrullen från värmen o tillsätt apelsinskalet. Låt svalna.
5. Fyll formarna med den ljumma nästan rumsvarma kolasmeten. Ställ åter kallt att stelna.
6. Smält den överblivna chokladen igen o fyll formarna så kolan täcks. Garnera eventuellt pralinerna med några tunna apelsinskalsstrimlor då de ska serveras.
Låter er njuta av pralinerna!
Kommentarer
Postat av: Camilla
De är ljuvligt goda, har tyvärr inte blivit att vi gjort dom men det kanske vi gör i mellandagarna istället. ;) Tack för att jag har fått smaka på dom :).
Trackback